Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Utazás, üdülés, turizmus apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Fót

Boldog névnapot kívánunk minden Hilda nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Belföldi turizmus, üdülőhelyek, látnivalók Hotelek, motelek, szállodák Külföldi turizmus, üdülőhelyek, látnivalók
Országokról ismertetők, leírások Szállások, leírások - Ausztria Szállások, leírások - Horvátország
Szállások, leírások - Magyarország Szállások, leírások - Németország Szállások, leírások - Olaszország
Szállások, leírások - Románia Szállások, leírások - Szlovákia Szervezett túrák, kirándulások
Üdülési csekk Utazási kellékek, kiegészítők Városok, világvárosok, fővárosok


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Fót Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Magyarország, utazás, turizmus, látnivaló, nevezetesség, Fót, oktatás, Gyermekváros
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Fót
Fót város Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben,a budapesti agglomerációban.


Fekvése
A Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re található. A fóti dombok az Északi-középhegység nyugati nyúlványai. Nyugaton Dunakeszi, északkeleten Csomád és Veresegyház, keleten Mogyoród, délen pedig Budapest a legközelebbi település. Legmagasabb pontja a Somlyó-hegyen található, ami 287 m-rel fekszik a tenger felett.


A név eredete

Több feltevés is van erre. A Fót elnevezés legelőször személynév formájában szerepel egy pannonhalmi adománylevélben 1152-ből. Itt megtekinthető. A következő oklevél, amelyikben Fótot említik a váradi káptalan jegyzőkönyvéből való, ez 1219-re tehető. Itt vitatott az, hogy hová esik ez a Fót nevű település. Egyesek szerint a Heves megyei Fót településről van itt szó. Ám vitatkozásképpen, a váradi jegyzőkönyvben váci ügyet is tárgyalnak, amelyik Pest megyei település. Ebben a jegyzőkönyvben a következő olvasható: 1219. A váradi káptalan bizonyítja, hogy miután Folth falubeli Gábor BAGYA falu lakosait Pet, Terpe, János és Sicia jobbágyokat fia meggyilkolásával vádolta, akiket Miklós nádor pristaldusával Seureg falubeli Ymarddal Váradra küldött. Itt Pet, Terpe, és János 17 márkát adott Gábornak, Sicia pedig esküvel tisztázta magát. Váradi Registrum 189. A következő oklevél, amelyben Fótról, mint a fóti nemesekről van szó 1261-ből való, IV. Béla királyunk egyik oklevelében. A következő címen olvasható a teljes oklevél. 1353-ban is említik Folth formájában Fótot Nagy Lajos király uralkodása alatt. A népnyelv Fót elnevezését a 1074-re teszi a mogyoródi csata emlékeképpen. A csata győztese, Géza (legyőzte unokatestvérét Salamont, mert Salamon túlságosan az idegeneket pártolta) letekintett a hegyoldalból és látott egy települést. Megkérdezte a harcosait, hogy "mi az a folt odalenn?". A másik elképzelés szerint a csata során Géza nadrágján egy folt tátongott, és azt a "lenti település" egyik lakója varrta meg. "Fót nélkül Magyarország lyukas lenne."


Rövid története
Fótról nagyon sok korabeli emlékkel találkozhatunk, egyértelműen viszont csak a török hódoltság idejéből hallhatunk róla. Ekkor lakatlan pusztának nyilvánították ki, az időszak végetértével viszont újra benépesítették. 1727-ben Ujfalussy László és Bohus Sámuel, utóbb Fekete György gróf országbiró tulajdonában volt; ez utóbbi családjának kihaltával a gróf Károlyi-családra az uradalom szállt . A kastélyt és a parkot gróf Károlyi István létesítette az 1830-as években és ugyanő építtette 1845 és 1855 között Ybl Miklós tervei szerint a katolikus plébániatemplomot. 1951-ben Kisalagot Fóthoz csatolták, 1970. április 1-jén Fótot nagyközséggé nyilvánították. Nem sokkal az EU csatlakozás után, 2004. július 1-jén Fót városi címet kapott.


Városrészek

Fót három legszervesebb városrésze Fótújfalu, Régifót és Kisalag. A város részét képezi továbbá Fótliget, Fót Déli Vállalkozási terület, illetve Sikátorpuszta.


Régifót
Régifót képezi a város történelmi részét. A Dózsa György úttól keleti és déli irányban helyezkedik el. Ezen a területen öreg és újonnan épült lakóházak egyaránt megtalálhatóak. Ebben a városrészben található a város történelmi központja a Kossuth Lajos utca, Vörösmarty Mihály utca és a Szabadság utca kereszteződésének környékén. Itt található a Katolikus Pélbániatemplom, a Református és az Evangélikus templom, a Károlyi István Gyermekközpont illetve az Önkörmányzat. Fót történelmi központja leginkább kultúr és vásárlási igényeket elégít ki, a helyszínen a lakóházak elhelyezkedése kevésbé jellemző. Fót legnagyobb nyaraló térsége is ehhez a városrészhez tartozik. Ez a terület a Somlyó és a Nagy-tó környékén helyezkedik el.


Fótújfalu
Fótújfalu Kisalag és Régifót között helyezkedik el. Határai Nyugatra a Hargita (volt Ötvös Tibor) utca, Keletre pedig a Dózsa György út. Ebben a városrészben található Fót újgazdag negyede, amit sokan Fót Rózsadombjának neveznek. Ez a rész a Móricz Zsigmond úttól Északra található. A városrész központja a Szent Benedek park környékén helyezkedik el. Itt található a Posta, az autóbuszforduló, orvosi rendelő, kisebb üzletek, a 2-es számú Óvoda, és az újonnan épült modern panel lakóházak. Innen könnyen megközelíthető a vasútállomás és az OMV benzinkút is. Ebben a városrészben napjainkban építenek be egy új területet, ami a legkedvezőbb elhelyezkedést nyújtja majd Fóton. Könnyen megközelíthető lesz az autóbuszforduló, a Nagy tó, a Somlyó és a lőtér, illetve a térség egyes pontjairól körpanoráma látható. Rá lehet látni Budapest északi részére, és a fóti nyaralókra.


Kisalag
Helyi lakosok számára könnyen észrevehető, hogy ez a városrész korábban nem tartozott Fóthoz. Erre utal a neve is, bár Alagtól messzebb esik, mint Fóthoz. Parcellázása előtt az Imreháza-uradalomhoz tartozott. Az ide települt kisemberek nagy része Újpestre, Rákospalotára bejáró munkás volt. Az ingázást az 1912-ben megnyitott villamosított helyiérdekű vonal tette lehetővé. A lakosság anyagi viszonyaira volt jellemző a sok háztáji kecske, aminek nyomán a fóti gazdák a Kecsketelep gúnynévvel illették. A városrész központja a Petőfi szobor környékén helyezkedik el. Ezen városrészen kisebb üzletek, gyógyszertár, tüzéptelep, posta, rendelőintézet, általános iskola, futballpálya és buszmegálló található. Ezen kívül leginkább csak lakóházakból áll a térség. Több radiesztéziával foglalkozó személy állítja, hogy Fót Kisalag része az a hely ahol a legjobb lakni. Egyik nevezetes szülötte Szőcs Béla cukrász, aki egy szakmai versenyre készített és díjat nyert termékét a fóti Somló(Somlyó)-hegyről somlói galuskának nevezte el.


Fótliget
Fótliget a módosabb polgárok számára tesz lakhatási lehetőséget. A városrész be van kerítve, a főútról közelíthető meg, portán keresztül lehet csak bejutni. A volánbusz járatok megállnak a bejárattal szemben, ám a városrész inkább a gépkocsival rendelkező személyeknek előnyös. A lakóparkon belül jellemzően családiházas, ikerházas és az összeköltöző családtagok számára épülő többgenerációs házak épülnek. A területen elsősorban építési telkeket lehet megvásárolni. A park recepció és portaszolgálaton keresztül közelíthető meg, amely az év mindennapján müködik. A terület beépíthetőség szempontjából két fő egységre lesz felosztva: 1., A családiházas övezet 2., Kereskedelmi Gazdasági övezet. A Lakóparkon belül játszótérrel, kosárlabdapályával kialakított 1 hektáros park épült,amely a döntően Budapestről és az agglomeráció más községeiből átköltöző fiatalok számára biztosít családias közösségi teret.


Sikátorpuszta
Fót legkisebb és legszegényebb része. Fótliget és Fót Déli Vállalkozási terület között helyezkedik el. Ez a térség jelenleg még csak csekély létszámú.


Fót Déli Vállalkozási terület
Legismertebb pontja a Cora és környéke. A városrész tulajdonképpen a külső körforgalom után ér véget, ám jelenleg még nincs beépítve. Hamarosan Logisztikai Központ épül a Corával átellenes oldalon.


Fáy András Általános Iskola
Az 1. sz. Általános Iskola Fót nagyközség "öreg falu" részének nevezett központjában működik. Az intézményes oktatás hagyományai több mint 250 éves múltra nyúlnak vissza. A helytörténetei dokumentumok szerint (Mizser Kálmánné az iskola volt tanárának ADALÉKOK A FÓTI 1.SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA TÖRTÉNETÉHEZ c. írása alapján) 1744-ben már anyakönyvet vezettek a tanulókról a református iskolában. Az evangélikus iskola alapítási éve 1748. A katolikus elemi iskola a plébánia megalakulásakor 1548-ben indult. Későbbi időponttól 1877-től tudunk a "fóthi uradalomhoz tartozó" sikátorpusztai iskoláról. Nagy Lajos krónikája szerint "1892. évben Fóton rendszeres tanítás folyt… 267 fő részesült oktatásban." 1948-ban Fót Községi nemzeti Bizottsága állást foglalt az iskolák államosítása mellett. Ekkor "hét tanteremben 500 tanuló tanult Fóton 16 nevelő vezetésével". A Fóti állami Iskolához tartozott az "Állami Népiskola - Sikátorpuszta" is. 1951-ben Fóthoz csatolták Kisalagot is. 1958-ban az "anyaiskolához tartozó" kislétszámú (csak alsó tagozattal működő) iskolának tüntetik fel Alagimajor iskoláját is. "Erről az évről megmaradt körözvények tanúsítják, hogy 993 tanuló 23 osztályban tanult" (váltott műszakban). 1959-től indult a gyógypedagógiai osztály. 1960-62. között az Arany János utcában felépült új épületben tanultak a felső tagozatos tanulók."


Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium
Az 1991-ben alapított intézmény négy keresztény felekezet (baptista, evangélikus, katolikus és református) példás együttműködése révén jött létre. Két alsó tagozatból (Öregfalu és Kisalag) a felsőtagozatból és a 2000-ben elindult a négyosztályos gimnáziumból áll. Igazgatója Tyukász Tamás. Az intézmény a hazai ökumené egyik legszebb példája. A különböző felekezetű diákok és tanárok igyekeznek megismerni más felekezetű társaik egyházait.


Garay János Általános Iskola
Az iskolát 1960-ban 2. számú Általános Iskola néven a Fót Nagyközségi Tanács VB alapította. Az indulás utáni első két évben csak felső tagozat működött. A tanulói létszám ekkor kb. 500 fő volt.


Fóti Szabad Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium

Az iskola 1996-ban alakult. Most a Károlyi-kastély hatalmas ősfás parkjában, a Gyermekvárosban bérli épületét és jelenleg 250 gyerek jár az iskola tizenhárom osztályába és óvodájába.

Forrás - wikipédia (Fót)A cikksorozat további részei
Belföldi turizmus, üdülőhelyek, látnivalók - további cikkek
1. rész - Fót ...
2. rész - Fót nevezetességei...
3. rész - Fóti közlekedés...

Szentkirály...
Nyárlőrinc...
Lakitelek...
Matkó...
Helvécia...
Ballószög...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 985 megnyitás - nyomtatás - 2009.06.23. - 10:14
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez

Cikk küldése E-mailben
* Címzett neve
* Címzett e-mail címe
* Feladó neve
* Feladó e-mail címe
* Kód


További hírek, érdekességek a kategóriából

Fót
Várgesztes
Fekvése A Vértes-hegység észak-nyugati csücskében, 17 km-re Tatabányától, a gesztesi vár alatti völgyben meghúzódó telep...

Fót
Tát
Fekvése A ma nagyközségi rangban lévő település a Kis-Duna mellett fekszik, melyet északról az ősi folyó ágai ölelik, m...

Fót
Pusztavám
Története Pusztavám község, melyet 1909-ig Ondódnak neveztek, Fejér megye északkeleti peremvidékének egy völgyében feks...

Fót
Bokod
Fekvése A község Oroszlánytól mintegy 6 km-re található. Az M1-es, valamint az 1-es főútról Tatabánya felől Környén át, ...


Kapcsolódó hirdetések

Kiadó nyaraló a Körös-partján...
Békésszentandráson, a Kákafoki...
Hirdetés megtekintése >>
Körös-parti nyaraló kiadó...
Békésszentandráson, a Kákafoki...
Hirdetés megtekintése >>
Szállások-Tiszafüred...
A nyugalmat, a csendet és az a...
Hirdetés megtekintése >>

SZÉP kártyás szállás, vendéghá...
Egész évben nyitva tartó SZÉP ...
Hirdetés megtekintése >>
Kiadó vendégház Egerben...
A Margaréta Vendégház Apartman...
Hirdetés megtekintése >>
Kiadó szállás Egerben...
Eger Szépasszonyvölgy bejárat...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Utazás, üdülés, turizmus Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.196.242.28
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!