Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Utazás, üdülés, turizmus apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Veresegyházi Medvepark

Boldog névnapot kívánunk minden Rebeka és Dorina nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

Belföldi turizmus, üdülőhelyek, látnivalók Hotelek, motelek, szállodák Külföldi turizmus, üdülőhelyek, látnivalók
Országokról ismertetők, leírások Szállások, leírások - Ausztria Szállások, leírások - Horvátország
Szállások, leírások - Magyarország Szállások, leírások - Németország Szállások, leírások - Olaszország
Szállások, leírások - Románia Szállások, leírások - Szlovákia Szervezett túrák, kirándulások
Üdülési csekk Utazási kellékek, kiegészítők Városok, világvárosok, fővárosok


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Veresegyházi Medvepark Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Magyarország, utazás, turizmus, látnivaló, nevezetesség, Veresegyházi Medvepark
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Veresegyházi Medvepark
Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. A parkban farkasok is vannak. A menhely szabadon látogatható, külön élményt jelenthet a medvék saját kezűleg való etetése.


A parkról
Két mesterséges tó van kialakítva a medvéknek, melyet rendszeresen utántöltenek. Ez biztosítja az ivóvizüket, és a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés. A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fára mászás lehetőségét. A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve. Egy-egy barlangban két-három medve is pihen. A büfében az állatoknak csemegét (répát, mézet) is lehet vásárolni, a mézhez hosszú nyelű fakanalat biztosítanak ingyen (hozott mézhez is). A macik elképesztő ügyességgel nyalogatják le a finom mézet a hosszú fakanalakról.


A medvék név szerint

Döme kamcsatkai barnamedve, hím. Az ócsai kutyamenhelyről került hozzánk 1998-ban, az elején kicsit tudott kutyául, néha nem értették az akcentusa miatt, hogy mit akar, de mostanra teljesen kigyógyult. 1980 elején született, világos vörös színű, 600-650 kg. Rendkívül barátságos, a látogatók egyik kedvence. Ella és Bella testvérek, Románia területén születtek 1986-ban. A középbarna színű nőstények 1993-ban egy jugoszláv állatkertbe, majd 1998-ban a veresi menhelyre kerültek. A mérlegen egyenként 250 kg-ot nyomnak.


Kotya
európai barnamedve, Ukrajna területén született 1992-ben. Mutatványos medvének használták, de ma már nem tud átugrálni karikákon. Borzasztó rossz körülmények között élt, onnan 1999-ben egy nemzetközi állatszervezet elkobozta és a menhelyre került. Középbarna színű, 250 kg-os hím. Maci erdélyi barnamedve, hím. 1976-ban született Kárpátalján, sötétbarna színű, hat hónapos kora óta Magyarországon él. A „papamaci”, ahogy mi hívjuk 1998 óta a menhely lakója, az egyik alapító. 300-350 kg körüli, jámbor, minden medve barátja.


Brumi
1980 körül született hím egy jugoszláv állatkertből került Magyarországra. Egyike a legnagyobb maciszínészeknek, jelentős szerepet kapott a „Lutra, a vidra” című természetfilmben. Középbarna színű, kis testű, 180-200 kg tömegű. 1998-ban került a menhelyre, saját területét szigorúan őrzi. Péter európai barnamedve, a Veszprémi Állatkertben született 1989-ben. Sötétbarna színű, 350 kg tömegű hím. Bodza, Morgó fészektestvére, nem mellesleg kamcsatkai barnamedve, sötétbarna színű hím. A Fővárosi Állatkertben született 1984-ben. Rendkívül szelíd, az állatkertben remekül megszokta, hogy kell a látogatóktól kaját kérni, ezt azóta is nagyszerűen alkalmazza, ezért soha nem éhes. 1998-ban került a menhelyre, azóta tartja a tömegét, ami 500-550 kg.


Móni1 és Móni2
európai barnamedvék. A két testvér Mona Gyula tulajdona volt, de nem megfelelően tartotta a macikat, ezért a Fehér Kereszt Állatvédő Liga elkobozta és a menhelyen helyezte el őket. A sötétbarna macik egyenként kb. 300 kg-osak. Bence erdélyi barnamedve, hím, sötétbarna színű, 1985-ben Románia területén született, bocsként került Magyarországra. Egy madárkereskedésben vállalt állást, mint házi kedvenc, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig aktív művészéletet élt. 380 kg tömegű, nagyon barátságos, a látogatók nagy kedvence. Morgó Bodza fészektestvére, amúgy kamcsatkai barnamedve, a Fővárosi Állatkertben született 1980-ban. Sötétbarna színű hím, Bodzával közös apukájuk van, a menhely területén mindenhová követik egymást, ha tehetik, sokat fürdenek. Tömege 500-550 kg.


Robi, Kata és Mocsok

testvérek, egy hím, két nőstény. Európai barnamedvék, a Pécsi Állatkertben születtek 1991-ben. 2000 nyarán kerültek a menhelyre. szinte össze vannak nőve a testvérek. Robi nagy testű, a lányok középméretűek, sötétbarna színűek. Szívesen hízelegnek a látogatóknak. Zsuzsika európai barnamedve, becsült születési ideje 1980. A vámosok kobozták el fiatal korában. Szalmasárga színű nőstény. Szintén a szépreményű maciszínészek táborába tartozik, egyetlen filmszerepét a Csipkerózsika című filmben játszotta, azóta a megszólítása: művésznő. „Mindössze” 180-200 kg, kis termete miatt a látogatók bocsnak nézik, ezért nagy kedvenc. Csillag erdélyi barnamedve, világos szalmasárga színű nőstény. A Fővárosi Állatkertben született 1986-ban, 1998-ban került a menhelyre. Nagy testű a nőstények között, tömege 250-300 kg. Agresszív, nagy figyelmet igényel.


Béla
európai barnamedve, 1984-ben született a Fővárosi Állatkertben. Hatalmas, nagy testű, fekete bundájú hím, tömege 700-750 kg, a Magyarországon nyilvántartott barnamedvék közül a második legnagyobb. Prücsi, Tódor és Hugi testvérek, 1991-ben Kósa József vásárolta egy ismeretlentől, cumisüvegből etette, nevelte a lányokat. Világos szalma színűek, azóta is elválaszthatatlanok egymástól. 1998-ban kerültek a menhelyre, tömegük 220-280 kg. Milike, alias Mary európai barnamedve, szalmasárga színű nőstény. Az Aggteleki Nemzeti Park területén fogták be, becsült születési ideje az 1980-as évek elejére tehető. 1996-ban a Jászberényi állatkertbe, 2000 novemberében a menhelyre került. Szelíd, barátságos maci, tömege 200-250 kg. Kicsi európai barnamedve, a pécsi állatkertben született 1993-ban. Világosbarna színű kis testű, visszahúzódó, félénk nőstény. 2000 nyarán került a menhelyre, tömege 180-200 kg. Bencével azért elég jól kijön. Nem véletlen, Bencét mindenki szereti...


Lujzika

kárpátaljai barnamedve. Középbarna színű nőstény, a Színészmacik nagy generációjának tagja. A „Tündér Lala” című filmben szerepelt, ill. a látogatóknak produkálja magát. Kis testű, 160-180 kg. A Veszprémi Állatkertből 1998-ban került a menhelyre. Berta európai barnamedve 1988-ban született a Fővárosi Állatkertben. A 300 kilós nőstény jól megtanult hízelegni, amit a menhely látogatóinak is mindig megmutat, nagy sikerrel. Zafír európai barnamedve. A Veszprémi Állatkertből került a menhelyre, érdekes foltos színű a bundája, 200 kg tömegű, kis termetű hím maci, de nagyon agresszív, nagy odafigyelést igényel. Mimóza Románia területén született 1979-ben. Világosbarna színű, 200-250 kg tömegű nőstény. 1985 és 1998 között a Fővárosi Állatkert lakója volt, majd a menhelyre került. Kisasszony is Románia területén született, világosbarna színű nőstény. A legnagyobb maciszínészek között tartják számon, mert a „Mit csinált felség?” című filmben látványos alakításai voltak. A filmben lelőtték, amit élethűen el is játszott. Rendkívül kezes, 300-350 kilós mackó. Avar szintén Románia területén született, világos, foltos színű nőstény. Születését kb. 1985-re becsülik, még a gondozóinak sem mondja el az igazi dátumot, pedig nem kellene szégyellnie a korát. Tömege 180-200 kg.


Néhai medvék
Dönci a vezér volt. Románia területén született 1992-ben. Az erdélyi barnamedvékhez képest nagy testű, szőrzete színét érdekes módon váltogatta, nyáron világosabb színeket hordott, télen besötétült. Messzi tájakon is híres volt féltve őrzött „kecskeszakálla”. Fiatal kora ellenére a menhely vezérhímje volt. 600-650 kilót nyomott, 1998 óta volt a menhely lakója. Sajnos Döncit 2009. április 22-én elvesztettük. Minden igyekezet ellenére a gyógyítás sikertelen volt. Az állat kórbonctani vizsgálatából kiderült, hogy a halálát egy műanyag labda okozta!


Farkasok
2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. A farkasokat természetes körülmények között tartják, így az állatok korlátozás nélkül a teljes területüket bejárhatják, számukra tetszőleges falkákat alkothatnak. A kifutót kiugrás gátló kerítés veszi körül, mivel a farkasok elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is. A területükre sűrű növényzet lett telepítve, hogy a farkasok elbújhassanak egymás, vagy a látogatók elől, ha szükségesnek érzik. Megépült egy 2 méter mély mesterséges tó is a területen, így biztosítva az ott élőknek a természetes körülményeket.


Egyéb
A medvéken és a farkasokon kívül más, kisebb állatok is vannak a menhelyen, láthatunk kecskéket, bárányokat és vaddisznót is. Egyéb választható programok: pónilovaglás, ugrálóvár, kézműves foglalkozás és arcfestés.

Forrás - wikipédia (Veresegyházi Medvepark)A cikksorozat további részei
Belföldi turizmus, üdülőhelyek, látnivalók - további cikkek
1. rész - Veresegyház...
2. rész - Veresegyházi Medvepark...

Mátraverebély...
Bükkábrányi ősfák...
Ipolytarnóc...
Horpács ...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 3336 megnyitás - nyomtatás - 2009.06.23. - 11:49
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Veresegyházi Medvepark
Buzogánytorony
Történeti áttekintés A II. világháborúig a torony alacsonyabb és szélesebb volt, alján a talprész kiszélesedett, tetejét...

Veresegyházi Medvepark
Budavári Labirintus
A labirintus Először 2000-ben tett szert világhírre, amikor a világ 50 legérdekesebb helye közé sorolták – az Olajlámpás...

Veresegyházi Medvepark
Bécsi kapu
Története A középkorban Szombat-kapunak is hívták, mivel szombati vásárokat rendeztek a belső falainak előterében. Állít...

Veresegyházi Medvepark
Gyermekvasút
Építése A Gyermekvasút építésére több egyéb helyszín (például a gödöllői kastély környezete, a Margit sziget) is szóba k...


Kapcsolódó hirdetések

Szálláshelyek Vir szigetén...
Családbarát apartmanok Horváto...
Hirdetés megtekintése >>
Tengerparti klímás, wifis, sat...
Horvátország, Dalmácia, Zadari...
Hirdetés megtekintése >>
Tengerparti klímás, wifis, sat...
Horvátország, Dalmácia, Zadari...
Hirdetés megtekintése >>

Abádszalóki szállás...
Önálló családi ház kiadó Abáds...
Hirdetés megtekintése >>
Dalmacija Camp Holiday Komplex...
Horvátország Dalmácia Zadari R...
Hirdetés megtekintése >>
Dalmácia, Vir sziget. Tengerpa...
Horvátország, Dalmácia, Zadari...
Hirdetés megtekintése >>


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Utazás, üdülés, turizmus Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.226.146.15
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!