Hírek, érdekességek, leírások
Hírek, érdekességek, leírások,
tippek - trükkök, csevegő,
kérdezz - felelek

Partnerprogram Bejelentkezés Regisztráció
Ma feladott hirdetések | Ma lejáró hirdetések | Legutóbbi 20 hirdetés | Legfrissebb cikkek
Rovattérkép | Rovatfigyelés | Súgó - GY.I.K.
Ajándéktárgyak apróhirdetések hírek érdekességek leírások beszámolók


Aprotuti hírek, Hanuka idején született Jézus

Boldog névnapot kívánunk minden Hilda nevű látogatónknak

Hírek  -  Hozzánk szól
Érdekességek, leírások, beszámolók

A Valentin nap és eredete, SMS-ek Ajándéktárgyak Ballagásra ajándékok, versek, sms-ek
Fényképes egyedi ajándékok Fotókristályok - Photo Crystal Hímzett ajándékok, törölközők, pólók...
Hirek és érdekességek Húsvéti ünnepekről minél többet Karácsonyi ünnepek, múltja, SMS-ek,
SMS-ek, versek, idézetek alkalmakra Szilveszter, SMS-ek, új évi hagyományok Zsidó ünnepek, vallás és népszokások


Küldjön Ön is cikket, érdekességet, híreket a rovatba...


Keresés a hírek, cikkek között
Keresendő kifejezés


Hanuka idején született Jézus Vissza a hírekhez
Hírhez kapcsolódó címkék - Hanuka idején született Jézus, zsidóság, Muszlimok, Muzulmánok, Karácsony, ünnep, család
Opciók - Kapcsolódó hirdetések  -  Szóljon hozzá a cikkhez  -  Küldjön Ön is cikket  -  Csevegő  -  E-képeslap küldése
Hanuka idején született Jézus
A hithű zsidók kerülik a keresztény ünnepet, a karácsonyt. Ők december 22-étől nyolc napon át hanukát tartanak, melyen a gyerekek ajándékokat is kapnak. A buddhisták nem ünneplik a karácsonyt, és ennek megfelelő ünnepük sincs december végén.


Nem csak a Mikulásokban,
Hálaadásban és Fagyapókban van különbség a világon, ha a karácsony ünneplését nézzük. Izraelben egészen másképp zajlik a december, mint nálunk. Nem állítanak karácsonyfát, nincs náluk vásárlási láz és nincsenek a nálunk mára megszokott karácsonyi díszek és fények. A decemberi ünnepük a hanuka, ami nem egyenlő a karácsonnyal, csak egy időben van e két ünnep. A hanuka minden évben késő ősszel vagy kora télen kezdődik és a zsidó, ősi kalendárium a nap és a hold ciklusait követi, idén december 22-ére esik.


Ezért van az, hogy a dátum
minden évben ugyanaz, csak a világi kalendáriumban változik.A hanuka nyolc napon át tart, melynek szimbóluma a kilenc ágú gyertyatartó, a menora, melynek formája és anyaga nem meghatározott. Fontos, hogy nyolc darab mellékgyertyából és egy fő gyertyából álljon, melyeket meghatározott sorrendben kell meggyújtani. Első nap a főgyertyát és egy mellékgyertyát kell fényessé tenni, második nap a főgyertyának és két mellékgyertyának kell égnie, és így tovább. Miután a gyertyákat meggyújtották hanuka ünnepe miatt, tilos elfújni vagy megérinteni, hagyni kell, hogy égjenek. A hanuka eredete a bibliai időkből származik, amikor a görög IV. Antiokhosz Szeleukosz betiltotta a zsidó hagyományokat. A jeruzsálemi templomot kiközösítették, és a görög isteneknek állítottak fel szobrokat. Forradalom tört ki, melyben a makkabeusok visszafoglalták a templomot, amit meg szerettek volna szentelni, melynek legfontosabb tartozéka az örökmécses volt, amit épp ki akart hunyni, mert az olaj fogyóban volt. Ez a kevéske olaj azonban a történet szerint kitartott nyolc napig, míg az új, szent olaj elkészült. Mindennek emlékére tartják a hanukát.


Az igazán hithű zsidók,
az ortodoxok, nem tartják egyáltalán a karácsonyt, teljesen távol tartják magukat ettől, tévét sem néznek és még az interneten is kerülik a témát. Vannak azok a zsidó családok, ahol tartják a nyolc nap ünneplését, ekkor a barátokkal, családtagokkal minden nap vacsoráznak, és ünnepelnek. Vannak köztük olyanok is, akik karácsonyfát állítanak, és vannak akik ennek árából inkább megajándékozzák egymást. A hanuka ünneplése pusztán a gyerekeknek lehet kínos, ha épp olyan családban nőnek fel, ahol nem adnak ajándékot az ünnep alkalmára, hisz ekkor ők kimaradnak a jóból. Él még egy olyan szokás is, mely szerint a gyerekek hanuka-pénzt kapnak a nagyszülőktől.

Hanuka idején született Jézus

A buddhisták újévkor ünnepelnek
A buddhista országokban egyáltalán nincs karácsony, december 24-e, 25-e és 26-a úgy telnek, mint minden más hétköznap, bár a turisták által erősen látogatott országokban, például Thaiföldön néhol megjelennek a keresztény ünnepre utaló jelképek, s Japánban is fel-felbukkan a karácsonyi díszítés. Újévkor azonban valami oknál fogva megjelennek a karácsonyfák, csakúgy, mint Oroszországban, ahol január elsején állítanak fát. Sokan azt feltételezik, a régi Szovjetunió szomszédos buddhista országai a hetven éven át tartó kulturális keveredés következtében vették át a szokást. Ettől függetlenül sem hasonlít mindez a nálunk tartott karácsonyhoz, hisz ez a mulatság az újévnek szól, ami megint csak elbizonytalanító, hiszen a buddhisták sem a nyugati naptárat használják, így például Mongóliában február 17-én kezdődik hivatalosan az újév, amikor speciális ételeket fogyasztanak és megajándékozzák egymást.


A muszlimok tiszteletben tartják a karácsonyt
Mohamed híveinek két ünnep engedélyezett az évben, először a Ramadánt, ami előtt egy hónapon át böjtölnek. Az ünnepi napon megemlékeznek a böjt nehézségeiről, hálát adnak Istennek, hogy végig tudták csinálni és ezentúl kedvükre falatozhatnak. Pár hónappal később az úgynevezett Áldozati ünnep következik - idén december 8-ára esik -, ami emlékezteti a muzulmánokat Isten kegyességére. A mekkai zarándoklatot lezáró ünnep közvetlenül a keresztény karácsonyi ünnep előtt van. Története a középkorig nyúlik vissza, amikor az Arab-félszigetről hódító útra indult arabok keresztény lakosokkal is találkoztak útjuk során, így megismerhették a keresztény ünnepeket. Jézust az iszlám vallás elfogadja, nagy prófétának tartja, sőt, a Korán sem tagadja Jézus születését, de hangsúlyozza, hogy Jézus ember volt. A karácsony arabul "éjd-ulmillád", azaz a Születés ünnepe. Jézus csodálatos születéséről Mohamed is tudott, ám többször elmondta, hogy az iszlám vallás ellen vét az, aki valamilyen mesés történetet terjeszt Isten fiával kapcsolatosan, mert semmi égi csoda nem történt születésének napján. Ettől függetlenül hívei megalkották szép történetüket.


A kora középkori muzulmánoknak
nagyon megtetszett a karácsony, és sok helyen a keresztényekkel együtt megünnepelték, hisz szomorúak voltak, hogy nekik nincs ilyen szép ünnepük. Talán ez az oka, hogy a maguk módján találtak egy napot, amit ünnepelhetnek, ez pedig Mohamed születésnapjának ünnepe, amit minden év április 20-án nagy vigasságok közepette megülnek.

Hanuka idején született Jézus

A legelső ünnepeket
észak-Irakban rendezték, s mivel a fényűző ünnepség hamar elterjedt, így az egész iszlám világban elfogadottá vált, s mára vallásuk harmadik ünnepévé nőtte ki magát. A keresztény karácsonyt azért nem ünneplik, mert nem akarnak olyan prófétáról megemlékezni, akinek hívei a keresztes hadjáratokban halomszámra ölték az embereket.


Ezért csak Mohamed
világrajövetelét ünneplik. Azok a muszlimok, akik a nyugati világban élnek, szintén nem ünneplik a karácsonyt, ám tiszteletben tartják azt, hiszen nem is tudnák hétköznapként kezelni, mert honfitársaiknak munkaszüneti nap és ünnep van akkor. Az iszlámok a keresztény barátaiknak ajándékokat vesznek.


A muszlim hódítások ellenére
egy olyan ország maradt, ami mindvégig ellenállt, ez Örményország. A karácsony hasonló, mint bárhol máshol, a különbség az, hogy újévkor ünneplik, mert a szovjet utódállamban a karácsony nem munkaszüneti nap. Az újévi ünnep előtt és az újévben is húsmentes vallási böjtöt tartanak, azonban a sült malac mellé töltött húsos gombócot esznek, a gyerekek pedig ajándékokat kapnak.Karácsonyi ünnepek, múltja, SMS-ek, - további cikkek
A karácsony színei ...
Kísérő cédulák saját kezűle...
Kiskarácsony, Nagykarácsony...
Mikulások bajnoksága...
Karácsony a nagyvilágban - ...
Karácsony a nagyvilágban - ...


Képeslap küldése - Szóljon hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 1173 megnyitás - nyomtatás - 2008.12.08. - 01:52
nyomtatás Cikk nyomtatása
Küldés E-mailben Cikk küldése E-mailben
Vissza Vissza a hírekhez
További hírek, érdekességek a kategóriából

Hanuka idején született Jézus
Valentin napi szerelmes idézetek
2 - Nem lehet ok arra, hogy ne akarnék a hónom alá csapott kispárnámmal beállítani hozzád. - Vavyan Fable 3 - Jó, hog...

Hanuka idején született Jézus
Csomóvarázslat
A varázslathoz 33 cm zsinórra vagy fonalra lesz szükséged. A zsinór vagy fonal olyan színű legyen, ami azt szimbolizálja...

Tudni akarom, szeretsz-e
Fontos, hogy ezt a varázslatot csakis teliholdkor, és pénteken végezd! Semmi másra nem lesz szükséged, csak egy kis pi...

Hanuka idején született Jézus
Szerelemvarázslat fehér gyertyával
Készíts oltárt Ez bárhol lehet, akár egy kis asztalt is kinevezhetsz oltárnak a cél érdekében. Díszítsd olyan dolgokkal,...


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz

Szóljon hozzá  -  Tanuljunk
Írjon véleményt a cikkekhez, beszámolókhoz

* Név
* E-mail
* Üzenet
* Kód


Ajándéktárgyak Írjon véleményt a beszámolókhoz cikkekhez tanuljunk


Vissza a hírekhez Vissza a kategóriákhoz


Vissza a lap tetejére


Kapcsolat   |   Felhasználási feltételek   |   Adatvédelem   |   Impresszum   |   Partnerajánlat
Az Ön IP címe: 54.146.246.4
© aproTUTI.hu - 2006-2007

Minden jog fenntartva!